Maxwell Job Coaching
  • Home
  • Contact
  • About
    • Loopbaanbegeleiding
    • Jobstarters
    • Blog
    • About

Job coach | expert loopbaanbegeleiding | Gent

Vacatures die jou vinden

5/4/2019

0 Reacties

 
De meeste vacatures worden niet gepubliceerd. Job hunting is daarom meer dan de vacaturesites afspeuren of interimkantoren afdweilen. Meer dan de helft van de vacatures maakt het niet tot daar. Nope, vacatures voor jobs die iedereen graag doet hoeven zich die moeite niet noodzakelijk te getroosten.

“Huh? Hoe kom ik dan aan een leuke job?” Meestal niet van vandaag op morgen. Een goede job vinden houdt vaak een sneeuwbaleffect in: eerst vind je niks, dan komt alles ineens op je af.
verborgen vacatures
Een goede job vinden houdt een sneeuwbaleffect in. Ontdek hier hoe je die bal aan het rollen brengt

Netwerken

Netwerken begint bij vrienden, familie, buren, ex-klasgenoten, mensen die je kent uit het verenigingsleven of nietsvermoedende passanten
Waarom werkt netwerken? Ook voor personen die vacatures beheren vormt netwerken zowat de belangrijkste tool. En dat vertaalt zich in de omgekeerde richting. Via netwerken zet je jezelf in de kijker. Netwerken vormt één van de meest efficiënte methodes om een job te vinden die bij je past. Maar hoe begin je eraan?

  • Netwerken begint bij vrienden, familie, buren, ex-klasgenoten, mensen die je kent uit het verenigingsleven of nietsvermoedende passanten waarmee je aan de praat geraakt. Ga zeker ook eens langs op een bijeenkomst waar je denkt gelijkgestemden te ontmoeten: een hobbybeurs, een informatiedag, een lezing, een opleiding, een opendeurdag etcetera… Allemaal kunnen ze een bron van informatie zijn… of van contacten, je bent tenslotte aan het netwerken!

  • In elk geval: spreek over jouw passie! Het staat tenslotte niet op het voorhoofd geschreven wie in welke richting aan de slag wil. Geen nood, je hoeft niet onmiddellijk met een soort “sollicitatiegesprek” van wal te steken. Vraag informatie of advies. Dat vergroot de kans dat je doorverwezen wordt en dat je netwerk zich gericht uitbreidt. Dan ben je effectief aan het netwerken!

  • Soort zoekt soort, eens je ingewerkt geraakt in het wereldje dat je boeit merk je dat ook jouw connecties elkaar kennen. Profiteer daarvan, in een samenhangend netwerk doet een gerucht snel de ronde. Ook het gerucht dat je hun interesses deelt en op zoek bent naar een job in een richting die jou boeit.

Spontane sollicitaties

Spontaan solliciteren begint bij jezelf op de hoogte te stellen van hoe het er in het bedrijf aan toe gaat
Neem zelf het initiatief, wacht niet tot gepaste vacatures jou onder de neus geschoven worden. Vacatures uitschrijven is voor bedrijven een enorme klus die soms overbodig is. Bedrijven zijn maar wat blij als een gepaste kandidaat zich zomaar aanbiedt. Daarom enkele tips over hoe je jezelf met spontane sollicitaties de beste kansen geeft.

  • Spontaan solliciteren begint bij jezelf op de hoogte te stellen van hoe het er in het bedrijf aan toe gaat. Vooral bedrijven die in uitbreiding of transformatie zijn hebben kandidaten nodig. De bedrijfswebsite toont vaak voor welk soort profielen ze een wervingsreserve willen aanleggen. Ook is het de eerste plaats waar je openstaande vacatures vindt. Die vacatures worden doorgaans ingevuld door kennissen van werknemers… tenzij je jezelf op de hoogte houdt, snel bent en spontaan solliciteert.

  • Zet in de motivatiebrief de essentie op de eerste plaats: het type job dat je ambieert en hoe jouw kennis of ervaring bijdraagt aan de werking van de organisatie. Omschrijf zo duidelijk mogelijk voor welke functie je solliciteert. Met een vage omschrijving weet een recruiter niet voor welke mogelijke vacatures je in aanmerking komt. Dat maakt het onmogelijk om te zien of er voor jou een plaatsje is. Voor een onduidelijke brief is er altijd plaats: in de papiermand. Om een goede brief en C.V. op te stellen krijgt wie van job wil veranderen uiteraard professionele begeleiding tijdens een loopbaantraject.

  • Ook als jouw talenten niet onmiddellijk geplaatst kunnen worden, vergroot duidelijkheid en structuur de kans dat jouw brief en C.V. bewaard worden. Als er tenslotte vacatures uitgeschreven worden, dan breekt er een drukke tijd aan voor de werknemers op de HR-dienst.  Lange brieven lezen behoort dan niet tot de opties. Structuur en bondigheid zorgen er nu voor dat het geen moeite kost om te zien of je al dan niet in aanmerking komt voor nieuwe vacatures.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk begint bij wat je graag doet
Als je aan de slag wil in een richting waar je niet de nodige ervaring of diploma’s voor hebt komt vrijwilligerswerk goed van pas. Ook voor net afgestudeerden is vrijwilligerswerk vaak de manier om aan een goede job te geraken. Logisch, je hebt aantoonbare ervaring en je hebt bewezen dat je gemotiveerd bent. Klaar als een klontje, maar vrijwilligerswerk heeft ook verborgen voordelen!

  • Vrijwilligerswerk begint bij wat je graag doet en de plaatsen waar je graag komt. Vaak wordt er iemand gezocht om bij te springen. Dat is voor jou al een voet tussen de deur. Kom je niet vaak buiten of heb je geen idee waar te beginnen? Kijk dan eens op een site als vrijwilligerswerk.be. 

  • Je leert het reilen en zeilen kennen binnen een sector. Dat zorgt er niet enkel voor dat je later op een “echte” sollicitatie veel concrete voorbeelden kan geven. Het zorgt er ook voor dat je georiënteerd geraakt. De opgedane ervaring fungeert als fundament voor jouw zelfvertrouwen. Het helpt je om assertief over te komen, en dat werkt erg overtuigend tijdens een sollicitatiegeprek.

  • Vergeet ook niet het netwerk dat je opbouwt. Naast andere vrijwilligers leer je ook professionelen kennen. Netwerken is de manier bij uitstek om verborgen vacatures te ontdekken. Vroeg of laat heeft de organisatie waarbij je als vrijwilliger aangesloten bent (of één van haar partners) een vacature vrij. En wie denk je dat er dan de eerste kans krijgt? Inderdaad, iemand die vertrouwd is met de werking en de collega's. Iemand met de juiste ervaring en aantoonbare motivatie, jij dus!

  • Van richting veranderen is soms nodig, bijvoorbeeld wie door burn-out of ander kwetsbaarheden het signaal kreeg de dingen beter anders aan te pakken. Ook voor wie de taal onvoldoende beheerst biedt vrijwilligerswerk de ruimte om te groeien. Het is een prima manier om op eigen tempo te proeven en te leren. Lukt het niet of wil je toch iets anders, vrijwilligerswerk kent weinig verplichtingen.

  • Vrijwilligerswerk kan je ook doen, gewoon omdat het leuk is. Het geeft je de kans om jouw interessegebieden eens van de andere kant te zien. Ikzelf ben een groot muziekliefhebber. Als vrijwilliger samenwerken met muziekorganisaties gaf me de kans om tal van muzikanten te ontmoeten. Plots was ik geen toeschouwer meer, ik was deel van het geheel. En ja, er werden mij opleidingen, stages en zelfs jobs aangeboden. Mijn netwerk groeide zienderogen. Maar in muziek ben ik niet gespecialiseerd, eerder in mensen zoals jij.

Gerelateerd

  • Wil je hulp bij de oriëntatie op jouw loopbaan, bekijk dan ons programma voor loopbaanbegeleiding.
  • Denk je aan een opleiding? We hebben de opleidingssubsidies voor jou samengevat.
  • Ook hebben we tips voor een onderscheidend CV, samen met links naar de beste sjablonen.
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Tom Vromant

    Tom is auteur van deze blog. Daarnaast is hij oprichter van Maxwell Job Coaching en zelf ook jobcoach.

    Contact
    Sponsored

Contact

Vlaanderenstraat 53
9000 Gent

Tom Vromant
0486 64 86 76

Contact @ maxwelljc.be

BTW: BE 0719.707.336
Rek. BE83 9733 6066 3515
Privacy
Contact

Sitemap

Loopbaanbegeleiding
Jobstarters

Home

Contact
About
Blog

Artikelen

Arbeidsmarkt

Loopbaancheques
CV generatoren
CV inhoud
Verborgen vacatures
Eerste job
Opleidingssubsidies
Geschiedenis VDAB

 

Arbeidsrelaties

Burn-out

Stress
Feedback
Assertiviteit
Coping
HSP

SMART
T-Grow
Life coaching
  • Home
  • Contact
  • About
    • Loopbaanbegeleiding
    • Jobstarters
    • Blog
    • About